Doppler ultraljud

      23 kommentarer till Doppler ultraljud

Ultraljud är en fantastisk uppfinning! Det som folk i allmänhet förknippar med ultraljud, enligt vad jag tror, är graviditet och att det går att se fostret. Det är någonting som många längtar efter, att få se den där första bilden på sitt eget barn i magen. Men ultraljud kan också användas för att undersöka andra eventuella problem. Till exempel så används doppler ultraljud för att ta reda på hur stor mängd blod som flödar genom en ven eller ett blodkärl. Doppler ultraljud använder sig av högfrekventa ljudvågor som är riskfria för patienten.

Användning av Doppler ultraljud

Om du går till doktorn för till exempel svullna ben eller om du misstänker att det är något problem med förträngningar i någon artär, så kan det mycket väl hända att din läkare ordinerar en undersökning med Doppler ultraljud. Speciellt vanligt är det att man undersöker blodtillströmningen i nacke, ben och armar. Om det är så att det inte strömmar fritt i blodådrorna eller artärerna så kan det bero på att något blockerar blodets framfart. Detta går att ta reda på med hjälp av Doppler ultraljudsundersökning.

Doppler ultraljud kan påvisa sjukdom

Många gånger visar det sig att patienten som har fått göra ett ultraljud med Doppler faktiskt har någon form av sjukdom eller sjukdomsbesvär som till exempel DVT (deep vein thrombosis) där blod har fastnat i en ven och begränsar blodets framfart. Eller en inflammation i en ytlig ven som kallas för ”superficial Thrombosis”. Oftast går undersökning snabbt och det krävs inte att du fastar eller gör avkall på något annat innan du ska göra din Doppler ultraljud. Om det är så att du röker så kan vissa läkare ordinera rökstopp en halv dag eller några timmar innan ultraljudet utförs. Eftersom rökning gör så att kärlen drar ihop sig och då blir det svårt att få en klar och rättvis bild av ådrorna.